www.valsamidis.com

Welcome to Essensteam Network

 
Christos Valsamidis Blog

Αυτή τη στιγμή

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 311 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

1191043
Σήμερα
Εχθές
Εβδομαδιαίο
Μηνιαίο
Συνολικά
446
390
3014
9849
1191043
QR-Code
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Katechines green tea slim ss essensΟι κατεχίνες έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των ενδείξεων από επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη τους στην υγεία.

Μελετώντας την σχέση διατροφής και υγείας, η σύγχρονη βιοιατρική έρευνα ανακάλυψε ότι οι κατεχίνες παρουσιάζουν μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την πρόληψη ασθενειών που πλήτουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η ρήση του Ιπποκράτη «η τροφή είναι το φάρμακό σου» και η προσέγγισή του στη θεραπεία των ασθενειών μέσα από την πρόληψη, επιβεβαιώνονται σήμερα από πληθώρα επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών.

Διατροφικές πηγές κατεχινών
Οι κατεχίνες είναι πολύτιμα αντιοξειδωτικά που εντάσσονται στην κατηγορία των φλαβονοειδών και ανήκουν σε μια οικογένεια φυσικών χημικών ουσιών που λέγονται πολυφαινόλες.

Οι κατεχίνες υπάρχουν σε διάφορα φυτά σε μικρές ποσότητες. Την μεγαλύτερη συγκέντρωση συναντούμε στην Camellia sinensis και στο πράσινο τσάϊ που παράγεται από τα φύλλα της.

Το επίπεδο κατεχινών που περιέχει ένα φλιτζάνι πράσινο τσάϊ κυμαίνεται από 50 έως 140 mg. Ακολουθούν τροφές όπως η μαύρη σοκολάτα, τα φρούτα του δάσους και τα κόκκινα σταφύλια με 54, 44 και 22 mg κατεχινών ανά 100 γραμ. προϊόντος αντίστοιχα.

Κατεχίνες και αδυνάτισμα
Πλήθος επιστημονικών ερευνών σχετίζουν τις κατεχίνες με την απώλεια βάρους. Οι έρευνες αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν μετά από 1.300 χρόνια τον αρχαίο Κινέζο κλασσικό της Ιατρικής Bencao Shiyi πού έλεγε ότι «πίνοντας κάποιος τσάϊ συστηματικά γίνεται λεπτός».

Οι Wolfram et al τεκμηρίωσαν μέσα από την επισκόπιση 74 εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ανθρώπους και ζώα ότι η συστηματική κατανάλωση κατεχινών του πράσινου τσαγιού συμβάλλει ουσιαστικά στον έλεγχο του βάρους.

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των κατεχινών σε συνδιασμό με την καφεϊνη, έχει αποδεδειγμένα επίδραση στον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και ιδιαίτερα τις καύσεις του λίπους.

Κατεχίνες & μεταβολισμός
Έρευνα των Dulloo et al. του πανεπιστημίου της Γενεύης, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωσαν κατεχίνες σε συνδιασμό με καφεϊνη έκαψαν 4% περισσότερες θερμίδες μέσα σε 24 ώρες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (placebo). Για έναν άνθρωπο που καίει 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό μεταφράζεται σε 80 θερμίδες την ημέρα.

Η θερμογενής δράση των κατεχινών, δηλαδή η ιδιότητά τους να αυξάνουν την καύση θερμίδων και συνεπώς την κατανάλωση ενέργειας, οδηγεί στην απώλεια 2,5 κιλών κατά μέσο όρο σε βάθος χρόνου 8-12 εβδομάδων.

Έρευνα σε 70 υπέρβαρους που δημοσιεύτηκε το 2002 στο Phytomedicine (Chantre et al.) κατέγραψε μέσο όρο απώλειας βάρους 4,6% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 4,5% σε περίοδο 12 εβδομάδων, με την καθημερινή κατανάλωση 375 mg κατεχινών από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Η έρευνα των Nagao et al. (2005) κατέγραψαν απώλεια βάρους 3,2% και μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς 3,9% σε περίοδο 12 εβδομάδων, με την καθημερινή κατανάλωση 690 mg κατεχινών.

Σε άλλη έρευνα των Basu et al. η κατανάλωση κατεχινών για 8 εβδομάδες οδήγησε σε απώλεια βάρους 2,5 κιλών, ενώ παράλληλα μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις μιας διατροφής με πολλά λιπαρά.

Κατεχίνες & σωματικό λίπος
Οι κατεχίνες έχουν ουσιαστική συμβολή στον έλεγχο του βάρους γιατί δεν αυξάνουν απλά τις καύσεις αλλά βοηθούν σημαντικά στην μείωση του σωματικού λίπους, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την συσσώρευση λίπους στα κύτταρα.

Έρευνα των Hase et al. έδειξε σημαντική μείωση στο συνολικό λίπος κατά 6,5% και στο σπλαχνικό λίπος κατά 8,7%, με την καθημερινή κατανάλωση 483 mg κατεχινών σε περίοδο 12 εβδομάδων.

Οι Nagao et al. (2001) κατέγραψαν μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά 18.8% σε περίοδο 20 εβδομάδων, γεγονός που δείχνει ότι όσο μακρύτερη η περίοδος κατανάλωσης κατεχινών, τόσο μεγαλύτερη η καύση του λίπους.

Πιό πρόσφατη έρευνα των Nagao et al. (2007) σε δείγμα 240 ανδρών και γυναικών που κατανάλωναν 583 mg κατεχινών ημερησίως για 12 εβδομάδες, κατέγραψε απώλεια 3 εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης για τις γυναίκες και μείωση 2,5% του σωματικού λίπους στους άντρες, με παράλληλη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), χωρίς αλλαγή στην διατροφή ή στον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.

Κατεχίνες & γυμναστική
Το να γίνει συνήθεια η σωματική άσκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα καλά νέα είναι ότι πίνοντας πράσινο τσάϊ με τις κατεχίνες του 30 λεπτά πριν την γυμναστική, αυξάνει την αντοχή του οργανισμού κατά 24% και ενισχύει τις καύσεις του λίπους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα των Venables et al. έκαψαν 17% περισσότερο λίπος όταν συνδίασαν 30 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης με την κατανάλωση κατεχινών.

Στην έρευνα των Maki et al. η ομάδα που συνδίασε κατανάλωση κατεχινών και ήπια σωματική άσκηση πέτυχε σημαντική μείωση του υποδόριου όσο και του σπλαχνικού λίπους, πράγμα που δεν κατάφερε η ομάδα που είχε μόνο σωματική άσκηση.

Κατεχίνες & βιοδιαθεσιμότητα
Οι ευεργετικές δράσεις των κατεχινών δεν καθορίζονται μόνο από την ποσότητα πράσινου τσαγιού που καταναλώνουμε, αλλά και από την βιοδιαθεσιμότητά τους, δηλαδή το πόσες από αυτές τις κατεχίνες καταφέρνει τελικά να αφομοιώσει ο οργανισμός.

Η έρευνα των Ferruzzi et al. του Purdue University USA έδειξε ότι η κατανάλωση βιταμίνης C πενταπλασιάζει την απορρόφηση των κατεχινών απ΄τον οργανισμό. Χωρίς την βιταμίνη C, μόνο το 20% των κατεχινών κατέφερε να περάσει το πεπτικό σύστημα και να φτάσει στο αίμα. Μετά την κατανάλωση βιταμίνης C, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 98%. Παρόμοια ήταν και τα ευρήματα της έρευνας των Chen et al.

Για την καλύτερη απορρόφηση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού συνιστάται η κατανάλωση στο πρωϊνό μισό ποτήρι χυμού πορτοκαλιού ή αραιωμένου λεμονιού.

Κατεχίνες & διατήρηση ιδανικού βάρους
Γιατί οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν; Ο οργανισμός αντιδρά στις αυστηρές δίαιτες περιορισμού θερμίδων μειώνοντας τις καύσεις. Παράλληλα αρχίζει να καίει την πρωτεϊνη των μυών παρά το λίπος, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με το Pennsylvania University USA, το μεγάλο πρόβλημα αρχίζει μετά την περίοδο της δίαιτας γιατί ο μεταβολισμός εξακολουθεί να παραμένει πεσμένος για εβδομάδες μετά. Έτσι έχουμε το γνωστό φαινόμενο γιο-γιο, όπου όχι μόνο επανέρχονται τα χαμένα κιλά αλλά και ακόμα περισσότερα.

Η μόνιμη απώλεια βάρους παίρνει χρόνο γιατί απαιτεί καύση λίπους, όχι απώλεια νερού ή μυικής μάζας. Γι΄αυτό και οι εγκυρότεροι οργανισμοί όπως το American College of Sports Medicine συνιστούν δίαιτες που στοχεύουν σε απώλεια μισού περίπου κιλού την εβδομάδα.

Οι κατεχίνες βοηθούν να πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους της δίαιτας, αφού ενισχύουν την καύση του λίπους και κρατούν τον μεταβολισμό ψηλά στην δύσκολη φάση της συντήρησης. Παράλληλα, μειώνουν το αίσθημα της στέρησης συμβάλλοντας στην διατήρηση του ιδανικού βάρους μετά την δίαιτα.

Κατεχίνες και πρόληψη ασθενειών
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τις κατεχίνες έχουν κεντρίσει πληθυσμιακές έρευνες που σχετίζουν τις κατεχίνες με την μείωση του κινδύνου από τα νοσήματα της σύγχρονης εποχής.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ευεργετικές δράσεις των κατεχινών του πράσινου τσαγιού που ήταν γνωστές στους Κινέζους από το 2.700 π.Χ. Μάλιστα, ένα αρχαίο Κινέζικο ρητό λέει πως «πίνοντας ένα τσάϊ την ημέρα οδηγείς τον φαρμακοποιό στην πείνα».

Το 2006, ερευνητές του Yale University School of Medicine μέσα από επισκόπιση 100 ερευνών συμπέραναν ότι το χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου παρά το πολύ ψηλό ποσοστό καπνιστών στην Ασία, γνωστό σαν «Ασιατικό παράδοξο», σχετίζεται με την συστηματική κατανάλωση κατεχινών.

Η έρευνα των Nakachi et al. που διήρκησε 13 χρόνια, έδειξε ότι η ομάδα του πληθυσμού που κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες κατεχινών πράσινου τσαγιού εμφάνισε 41% λιγώτερες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ., ενώ έζησε 4 έως 12 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάϊ σε μεγάλες ποσότητες.

Οι Cabrera et al. αναφέρονται στις ευεργετικές δράσεις των κατεχινών συνοψίζοντας τα αποτελέσματα πλήθους ερευνών.

Κατεχίνες για αντιοξειδωτική προστασία
Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα οποία επιβραδύνουν την οξείδωση – μια χημική διαδικασία στην οποία οφείλεται π.χ. το μαύρισμα του κομμένου μήλου.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά που έχει σαν αποτέλεσμα πρόωρο γήρας και ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και καρκίνο.

Ο οργανισμός παράγει ταυτόχρονα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αντιοξειδωτικά μόρια για να εξουδετερώσουν την δράση τους. Παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών οι οποίες υπερτερούν από την ενδογενή αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Τότε το σώμα χρειάζεται βοήθεια.

Οι κατεχίνες, πανίσχυρα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού, ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και αναστέλλουν τις οξειδωτικές βλάβες που έχουν συνδεθεί με καρκινογέννηση, καρδιαγγειακά και άλλες σύγχρονες ασθένειες.

Κλινική έρευνα σε καπνιστές που έπιναν καθημερινά 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι επί 4 μήνες κατέγραψε μείωση 31% στους δείκτες οξειδωτικής επιβάρυνσης με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Κατεχίνες για την υγεία της καρδιάς
Η αντιοξειδωτική δράση των κατεχινών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς συνεισφέρει στην μείωση εμφάνισης χοληστερίνης, υπέρτασης, διαβήτη, θρόμβωσης και οξειδωτικής φθοράς των αρτηριών.(Figueroa et al.).

Στις πληθυσμιακές μελέτες των Nakachi et al. και Ohsaki (JAMA, 2006 Sep 13; 296) σε πάνω από 80.000 Ιάπωνες, υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης κατεχινών και της μείωσης του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έρευνα με στοιχεία από 13 πληθυσμιακές μελέτες σε Αμερική, Ιταλία, Ολλανδία κλπ. που δημοσιεύτηκαν την περίοδο 1996-2000, έδειξε την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης 3 φλιτζανιών τσάϊ την ημέρα και της μείωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων από 10-75%.

Αμερικανοί επιστήμονες εξειδίκευσαν αυτή τη σχέση, δείχνοντας ότι μείωση 1% της χοληστερίνης οδηγεί σε μείωση 2% της πιθανότητας σοβαρού καρδιακού επεισοδίου.

Οι έρευνες των Nagao et al. 2007, Erba et al 2005, Imai & Nakachi 1995 κατέγραψαν σημαντική μείωση της χοληστερίνης στις ομάδες που κατανάλωναν κατεχίνες.

Πέρα από την μείωση της χοληστερίνης, οι κατεχίνες συνεισφέρουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία της καρδιάς. Βάσει πρόσφατων κλινικών μελετών, η κατανάλωση 2-5 φλιτζανιών πράσινο τσάϊ βελτιώνει κατά 16-77% την λειτουργία του ενδοθηλίου – του εσωτερικού χιτώνα των αιμοφόρων αγγείων.

Κατεχίνες ασπίδα κατά του καρκίνου
Οι πληθυσμιακές έρευνες που συσχέτισαν την κατανάλωση κατεχινών με την μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο κέντρισαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Πρόσφατες έρευνες εντόπισαν τις δράσεις των κατεχινών που έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στα κύτταρα και να προχωρούν πολύ πέρα από την δράση των συνηθισμένων βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας στην αποτροπή ανάπτυξης καρκινογόνων όγκων (Beltz et al.).

Οι κατεχίνες δρουν επίσης αποτοξινωτικά για το σώμα, ενεργοποιώντας μηχανισμούς που αποβάλλουν πιό γρήγορα τις καρκινικές τοξίνες από τον οργανισμό. Η έρευνα των Chow et al. έδειξε ότι οι κατεχίνες αύξησαν μέχρι και 80% την παραγωγή από τον οργανισμό ενός ενζύμου (GST) που μετατρέπει γνωστά καρκινικά στοιχεία σε μη τοξικά χημικά.Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω Skype, για μια πλήρη προσωπική ενημέρωση. Ξεκινήστε τώρα μια συνεργασία και μια νέα καριέρα μέσω της Essens.
ή καλέστε με στo τηλέφωνo 6994.21.21.21 Ζητάω συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να συνεργαστούμε και να βάλουμε την Αλόη (Aloe Vera) και το πρωτόγαλα (Colostrum) σε όλα τα σπίτια και στην καθημερινή διατροφή όλων των Ελλήνων. 
Χρήστος Βαλσαμίδης
Share
Hi, please click Start to chat to our administrator